Om Prickens kompisar

Bakgrund
Prickens kompisar har vuxit fram genom ett researcharbete som Funkibator förening gjorde. Det upptäcktes att det fanns få barnbokstitlar med funkistema. En idé kring det här utvecklades och där barnboksproduktion förenades med att skapa förutsättningar för vuxna personer med funktionsnedsättning att få arbete. I idén inkluderades även att utveckla en butik med funkisprodukter exempelvis barnböcker, leksaker, hjälpmedel med mera.

Varför
Vi behöver få fler barnböcker med funkistema i Sverige! Vi behöver också hitta sätt för så kallade smala icke kommersiella böcker att produceras. Vi behöver se till att personer med funktionsnedsättning får arbete i större omfattning. Vi behöver arbeta innovativt och kreativt med social affärsutveckling med syfte att nya arbeten för personer med funktionsnedsättning ska skaps. Området barnböcker med funkistema och kompetens kring det här är områden som behöver stärkas. Få yrkesverksamma är inriktade på det här idag.

Vad
Prickens kompisar har som mål att producera uppåt 30 nya barnbokstitlar. 

Hur
Personer med många olika kompetenser erbjudas komma med. Personer sammankopplas och mindre team sätts samman så att idéer om böcker kan bli verklighet. Arbete kommer att ske inom text och berättande, bild och form, ljud och tal, marknadsföring med mera.

Vem
Personer över hela Sverige, gärna med funktionsnedsättning och som befinner sig i aktivitets- eller sjukersättningssystemet. Prickens kompisar söker personer med en bredd av kompetenser där personer kan engagera sig på många olika sätt från ideella probonoinsatser till regelrätt arbete mot ersättning. 

När
Satsningen startade 1 januari 2017 och pågår till den 31/12 2019. Därefter kommer den här särskilda satsningen fortsätta inom ramen för ett etablerat nytt bokförlag, Funkibator förlag.

Finansering
Satsningen rör sig inom ett område där vi gör så kallade icke kommersiella böcker. Det innebär att i jämförelse med andra barnböcker, så är kunderna till våra mycket färre och försäljningsintäkter har inte ens chans att betala kostnaderna. Till Prickens kompisar har vi finansering genom egna medel, allmänna arvsfonden, fonder och stiftelser, näringslivet samt så hjälper olika personer till ideellt här och där.

Projektledare
Projektledare, Pia Hammargren, pia@funkibator.se, 0735-30 24 04. Kring projektledaren finns ett större antal medarbetare som hjälper till på många olika sätt.

Projektledare Pia Hammargren
Med ekonomiskt stöd från Arvsfonden